© Paula Saarela

Ideoista Todeksi

Y-tunnus 2267367-9

ideoistatodeksi @ gmail.com

040 219 1514

Eeliksentie 1, Visuvesi, Ruovesi

21.11.2018

Teen yhteistyötä Solisevan ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Toimin ohjaajana Solisevan Lasten Yhteisöllinen Ryhmätoiminta-viikonlopuissa. 

Tästä blogista pääset lukemaan omakohtaisia kokemuksiani kädentaitojen sekä luontotoiminnan ohjaamisesta LYR-viikonlopuilta. 

Lisätietoa toiminnasta:

- Pelastakaa Lapset ry:n sivut:
Lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta 


- Soliseva:n blogi: 

Lasten Yhteisöllinen Ryhmätoiminta kokemuksia

Kolmas Solisevan Lasten yhteisöllinen Ryhmätoiminta-viikonloppumme vierähti jälleen erittäin mukavassa ja aurinkoisessa säässä. 

Perjantain vietimme leppoisasti mökille majoittuen ilman sen suurempia ohjelmanumeroita. Tämä sopi hyvin myöskin allekirjoittaneelle, joka oli jo päivän aloittanut kädentaitomessut kiertämällä Tampereella. 

Lauantaina oli perinteiseen tapaan vuorossa aamupäivän retki. Tällä kerralla retkemme suuntautui Birgitan Polulle, Kirskaanniemeen. 

Kirskaanniemi on itselleni tuttu paikka jo vuosien takaa. Aikanaan toimin "eräoppaana" Vihreän Polun Merukeskuksessa...

19.11.2018

Teen yhteistyötä Solisevan ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Toimin ohjaajana Solisevan Lasten Yhteisöllinen Ryhmätoiminta-viikonlopuissa.  Tästä blogista pääset lukemaan omakohtaisia kokemuksiani kädentaitojen sekä luontotoiminnan ohjaamisesta LYR-viikonlopuilta.

Lisätietoa toiminnasta:

- Pelastakaa Lapset ry:n sivut:

Lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta

- Soliseva:n blogi:

Lasten Yhteisöllinen Ryhmätoiminta kokemuksia  

Toinen  Solisevan Lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta-viikonloppumme piti sisällä monenmoista tekemistä.  

Ensimmäisenä iltana lapset kiersivät yksitellen heijastinpolun, jossa mm. Yhdellä rastilla pysähdyttiin kuuntelemaan luonnon ääniä, toisella haisteltiin, kolmannella kokeiltiin uskaltaako sammuttaa lamppunsa ja keskittyä siihen, kuinka nämä aistit tehostuvat, kun ei näe ympärillensä. 

Hiljaisen luonnon keskellä tehdyt harjoitteet ovat aina olleet lasten suosikkeja, etenkin pimeällä tehdyt. Muistoissani on lämpimästi vuosia sitten Vartionjohtajana toimiessani pidetyt retket...

18.11.2018

Moni minut tuntevista tietääkin, että olen jo vuosia haaveillut kouluttautuvani sosiaalialalle. Alan opintoja olenkin jo hieman suorittanut avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Silti vielä eivät ole väylät opintielle auenneet Toivottavasti vielä jonain päivänä tuokin väylä aukeaa.

Koen olevani onnekas saadessani tehdä työtä useampien alalla toimivien tahojen kanssa yhteistyössä. Tässä avaan hieman yhtä yheistyökuviotani Pelastakaa Lapset ry:n ja Soliseva:n kanssa. 

Parhaiten näitä lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta-viikonloppuja avaa Pelastakaa Lapset ry:n sivut:

Lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta

Aiheesta luettavissa myös Soliseva:n blogissa:

Lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta - kokemuksia

Soliseva lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta on ammatillinen ja tavoitteellinen yksityinen sosiaalipalvelu, jota toteutetaan yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. 

Toiminnan perustana ovat lasten osallisuus, perhekeskeisyys, Green care sekä vuorovaikutus- ja tunnetaitojen harjoittelu luonto- ja eläinavustei...

17.11.2018

Visuveden koululaisille toteutin syksyn aikana askartelukerhon. Koululaisilta tuli paljon toiveita unisiepparien valmistamisesta. Otin haasteen vastaan, vaikka tiesinkin jo etukäteen sen olevan haaste koululaisten eri ikä- ja taitotasot. 

Ryhmässä oli kaikkiaan 13 koululaista eskareista kuudesluokkalaisiin. 

Metallikehikot olin valmistanut ryhmäläisille valmiiksi. Ryhmäläiset yllättivät ensimmäisillä kerroilla ripeydellään. 

Olin ajatellut koko kurssiin kuluvan kaikkien neljän kerran. Ennaimmäisen kerran jälkeen tajusin, että ainakin viimeiselle kerralle tarvitsee keksiä jotain lisää. 

Jokainen valmisti haluamallaan värillä oman unisiepparinsa. Unisiepparin verkon punominen oli haasteellista kaikille ryhmäläisille. Tästä huolimatta saatiin valmiiksi upeita ja persoonallisia unisieppareita. 

Kolmannella kerralla lähes kaikki saivat unisiepparinsa valmiiksi. 

Olin juuri saanut eräältä kollegaltani heijastavaa tarraa. Leikkasimme kuvioleikkurilla tarrasta kuvioita, jotka liimattiin vastakkain....

15.10.2018

Keväällä 2018 pidin nokipainanta-kurssin Pirkan Opistolla aikuisille. Kurssilla valmistimme itse noen, jolla painoimme kuvia kankaalle. Nokipainannan etu on se, että sitä ei tarvitse kiinnityssilittää. Painojälki on aina mustaa/harmaata, värin vahvuuteen voi hieman vaikuttaa.

Osa kurssilaisista valmisti jopa leimasimensa itse. Nokipainantaa teimme pääasiassa erilaisilla leimasimilla sekä sabluunoilla. Parhaimmiksi totesimme silikoniset sekä puiset leimasimet. Sabluunoiden kanssa täytyy olla varovainen, sillä sillä tehdessä herkästi suttaa.

Nokipainanta soveltuu tehtäväksi niin kankaalle kuin paperillekin. Tekniikkana tämä ei ole kovin yleisesti tunnettu, vaikka onkin vanhaa tekniikkaa. Itse pidän nokipainannasta värin edullisuuden vuoksi. Vaadittavat materiaalit noen tekemiseen löytyy lähes jokaisesta kodista.

Allaolevassa kuvassa näkyy hyvin värien voimakkuuden vaihteluita hyväksikäyttäen tehty elävyys painojälkeen.

13.10.2018

Monikkoperheet ovat lähellä sydäntäni ihan jo siksikin, että neljästä lapsestani kaksi nuorinta ovat kaksoset. Tämän vuoksi olen ollut mukana paikallisen monikkoperheyhdistyksen toiminnassa. Tuon myötä sain kuulla hankkeesta, joka poiki yritykselleni upean yhteistyökuvion.

Lasten Kesä ry:n Leiritoiminta perheitä tukemassa-hanke.

Toimin osalla hankkeen leireillä ns. asiantuntijana ja vertaisohjaajana. Menen leireille piipahtamaan yhtenä päivänä. Leirillä pidän ensin perheille kädentaitopajan vaihtuvilla teemoilla. Tässä kädentaitopajassa on mukana niin aikuiset kuin lapset tekemässä yhdessä.

Kurssin jälkeen leirin ohjaajat vievät lapset välipalalle ja lasten omiin ohjelmiin. Minä jään vanhempien kanssa kahvittelemaan eri tilaan, viettämään rauhallista hengähdystaukoa ja samalla toimin vertaisvanhempana keskustellen vanhempien kanssa vanhemmuuden haasteista, iloista sekä arjessa jaksamisesta.

Vanhemmilta on tullut ilahduttavaa palautetta siitä, että sama ihminen, joka pitää kädentaitopajan,...

11.10.2018

Pirkan Opistolla pitämäni kaislakurssi kesti kaikkinensa kolmen viikon ajan. Kahden viimeisen viikon aikana annoin kurssilaisille mahdollisuuden edetä oman mieltymyksen mukaan. 

Ne, joilla oli jäänyt Palmikointitekniikalla tehty työ kesken, olivat jatkaneet työnsä valmiiksi ja toivat töitään näytille. Upeita ja ainutlaatuisia töitä. 

Jotkut kokeilivat myös nelisäikeistä palmikointia.

Palmikointitekniikoiden lisäksi kurssin aikana opeteltiin taittelutekniikka. Taittelutekniikkalla valmistui kukkasia, kransseja ja monenlaista muuta tuotosta. Taittelutekniikan totesimmekin olevan tekniikkana sellainen, että siitä ei välttämättä tulekaan sitä, mitä aluksi ajattelisi. Tässä tekniikassa kaisla näyttää, mitä siitä haluaa tulla. 

Alla esimerkki työstä, joka lähti ajatuksella että kranssi tehdään. Tämä työ miellytti omaa silmää yllätyksellisyydellään, tässä on jotain mystisen kaunista. 

Eivätkä kaislanpunonnan tekniikat kurssilla vielä tähänkään päättyneet. Pääsimme myös oman lempitekniikkani pariin...

24.09.2018

Pirkan Opiston kaislanpunonnan alkeiskurssin ensimmäisinä päivinä opettelimme kaislanpunonnasta käytettävän palmikointitekniikan. Palmikointitekniikan avulla kurssilaiset oppivat kuinka kaislatyötä jatketaan. 

Kaislanpunonnasta kaislan jatkaminen on tärkein osa kaislanpunontaa. Samalla kävimme läpi kaislan keräämisen ja sitkistämisen punontakuntoiseksi kaislanpunontaa varten. 

Tälläkin kurssilla, kuten kaikilla aikaisemmillakin kursseilla ja muuallakin ihmisillä on aivan eri kasvi mielessä, kun puhutaan kaislasta. Kaislanpunonnassa käytetään järvikaislaa (tai merikaislaa), mutta monet luulevat virheellisesti järviruokoa kaislaksi. Arkikielessä, kun usein puhutaan kaislikoista, vaikka kyseessä on järviruokoa kasvava alue. 

Palmikointitekniikan itse palmikointi on helppoa, mutta tämän jälkeen koittaa se vaativampi osuus. Kaislanpunonnassa valmistetun kaislapalmikon ompelu, yrittäen saada ommeltua niin, että ompelujäljet eivät jäisi näkyviin. 

Nopeimmat kurssilaiset saivat palmikoidun pannuna...

05.09.2018

Yrittäjän päivän kunniaksi ajattelin avata tarinan yritykseni takana. Tie on ollut pitkä ja kivinen. Miksi salailla taustoja, kun tarina kaiken takana saa ehkä ymmärtämään toimintaani sekä yritystäni paremmin.

Kaikki sai alkunsa 2009, kun jouduin työmatkallani kolariin. Tuo kolari vaikuttaa tänäkin päivänä jatkuvana oikean olkapään kiputilana sekä liikerajoitteena. Tuolloin jouduin pakon edessä jättämään huoltoasemilla, ravintoloissa sekä kaupoissa työskentelyn. Vaihdoin lennosta työni puhelinvaihteenhoitajaksi 2010. Parin vuoden työskentelyn jälkeen aloin menettää ääneni. Pitkien selvitelyjen jälkeen syyksi selvisi synnynnäinen vika äänihuulissa. Puhetyö oli vain tuonut tuon asian esille. 2012 lähti siis alta nuokin työt samalla kuin karaokejuontajan työt.

Kävin läpi kuntoutuskierteet kuntoutustutkimuksineen. Minulle sopivimmaksi alaksi katsottiin olevan sosiaalialan. Opintiet eivät tuolle alalle auenneet useammista hakemisista huolimatta. 

2014 päätin kaksosiani odottaessa, että annan i...

01.04.2017

Tänään pidin kukkakoru-kurssin Länkipohjan Symppiksessä. Hyvin puhelias ja nauravainen naisryhmä oli tämä kurssiryhmä. Hauskaa oli kurssin ohjaajallakin. Vaikka alussa kurssilaisten suista välillä ärräpäitä pääsikin. 

Ei ne kukkakorut niin helppoja ja nopeita olekaan tehdä kuin kuvan perusteella luulisi. Alkuun päästyä alkoikin leikkimielinen kisa, kuka saa ensimmäisenä korunsa valmiiksi. Kisafiilis laantui hersyvään nauruun. Sitten mietittiinkin jo montako helmeä yhdessä rannekorussa on, vastauksen selvittyä todettiin että onneksi tämä luku ei lukenut kurssi-ilmoituksessa. (Oikea vastaus: 200-300 helmeä). 

Perustin tänään facebookiin ryhmän meille helmeilystä pitäville: Helmien Maailma. Liittykäähän mukaan ryhmään. Ryhmästä löytyy kuvia helmitöistä, ohjelinkkejä ym. Olen itse harmitellut, kun ei löydy suomenkielistä ryhmää helmitöistä pitäville (tai en ole ainakaan moista löytänyt). Nyt sellainen on ja tarkoitus on kasvattaa ryhmästä tietopankki helmeilyn harrastajille, jossa voimme jak...

Please reload

Ideoita ja ajatuksia