Ideoita ja ajatuksia

31.03.2020

Olen aina viehättynyt eri kulttuurien alkuperäiskansojen perinteistä ja uskomuksista. Etenkin kädentaitoihin liittyvät perinteet ja uskomukset ovat vieneet mennessään.

Amerikan alkuperäiskansojen kädentaitojen monipuolisuus on aina viehättänyt jostain syystä eniten. Jo lapsena ihastuin unisieppareihin sekä tarinoihin sekä uskomuksiin niiden taustalla. Myöhemmin pääsin tutustumaan helmikudontaan sekä peyote-helmitekniikkaan, niistä lisää toisella kerralla.

Muistan lapsuuteni kotikylässä aikanaan vuosia asustaneen alkuperäisheimon, sitä en muista mistäpäin he alunperin tulivat, mutta minua viehätti lapsena tuo "intiaanikulttuuri". Enkä muista lähtikö tutustumisen unisiepparien maailmaan tuolta vai mistä lieneekään. 

Unisieppareista olen kuullut muutamaa eri versiota niiden uskomuksiin liittyen, molemmat ovat kuitenkin samankaltaisia. 

Uskomusten mukaan sieppari tulee ripustaa sängyn ylle. Unisiepparin verkko sieppaa pahat unet, josta ne suodattuvat höyhenten kautta hyviksi uniksi. (toisessa...

25.03.2020

Tämä unelma toteutui keväällä 2019. Paljon sain kannustuksia tämän ideani taakse. Mahtui mukaan myös epäilijöitä, jotka sanoivat "et sä tule tässä pärjäämään". Itse päätin näyttää näille epäilijöille ja memänin täysillä päämäärään ja unelmaani kohti.

Loin puodin ulkoasun entisaikojen puhdetöitä kunnioittaen. Eteisessä kävijää oli vastassa vanha rukki, myyntituotteet olivat esillä mm. pärekoreissa sekä puutynnyreistä tehdyistä hyllyissä. Pajan puolella oli esillä vanhat vyyhdinpuut sekä tuohitöitä.

Suunta oli pikkuhiljaa ylöspäin. Monta kertaa olen terveyssyistä menettänyt työni ja joutunut nousemaan suosta ylös... Nämä alamäet ovat tulleet kuitenkin pikkuhiljaa. En osannut odottaa, että yhdessä päivässä voi pudota vielä syvemmälle suohon.

Elämäni rankin päätös oli lopettaa toiminta liiketilassa ja muuttaa toiminta takaisin kotini yhteyteen. Korona-uutisointi kuitenkin pakotti lopullisesti tämän päätöksen tekemään.

Itkin ja muutin tavaraa pois puodilta...itkin ja siivosin... Nyt se on tehty...

18.03.2020

Ei sitä pieni yrittäjä voinut kuvitellakaan, kuinka paljon voi tapahtua torstai-iltapäivän (12.3.2020) ja perjantai-aamupäivän (13.3.2020) aikana. Torstaina olin työmatkalla Helsingissä, paluumatkalla kuuntelin radiosta hallituksen tiedotustilaisuutta. Sen myötä ensimmäisenä lähti alta työni leirivastaavana, ei leirejä, ei työtä, ei palkkaa. Tämän vielä otin vastaan rauhallisin mielin, koska ajattelin että minulla on vielä yritykseni turvaamassa talouttani. Enpä tiennyt kuinka väärässä olinkaan.

Perjantai-aamuun mennessä olin hoitanut leirityöni siihen pisteeseen, että työni sen eteen oli tehty. Perjantaina puheluita tuli tulvana oman yrityksenikin puhelimeen ja sähköpostit ilmoittivat kilpaa saapuneista sähköposteista. Iltapäivästä lopputulos oli se, että kaikki oman yrityksenikin sovituista kursseista aina heinäkuulle saakka, oli peruttu. Yrittäjälle, jonka päätulot koostuvat nimenomaan kurssitoiminnasta, tämä oli melkoinen shokki. Alta lähti siis alle vuorokaudessa kaikki tulonlähtee...

21.11.2018

Teen yhteistyötä Solisevan ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Toimin ohjaajana Solisevan Lasten Yhteisöllinen Ryhmätoiminta-viikonlopuissa. 

Tästä blogista pääset lukemaan omakohtaisia kokemuksiani kädentaitojen sekä luontotoiminnan ohjaamisesta LYR-viikonlopuilta. 

Lisätietoa toiminnasta:

- Pelastakaa Lapset ry:n sivut:
Lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta 


- Soliseva:n blogi: 

Lasten Yhteisöllinen Ryhmätoiminta kokemuksia

Kolmas Solisevan Lasten yhteisöllinen Ryhmätoiminta-viikonloppumme vierähti jälleen erittäin mukavassa ja aurinkoisessa säässä. 

Perjantain vietimme leppoisasti mökille majoittuen ilman sen suurempia ohjelmanumeroita. Tämä sopi hyvin myöskin allekirjoittaneelle, joka oli jo päivän aloittanut kädentaitomessut kiertämällä Tampereella. 

Lauantaina oli perinteiseen tapaan vuorossa aamupäivän retki. Tällä kerralla retkemme suuntautui Birgitan Polulle, Kirskaanniemeen. 

Kirskaanniemi on itselleni tuttu paikka jo vuosien takaa. Aikanaan toimin "eräoppaana" Vihreän Polun Merukeskuksessa...

19.11.2018

Teen yhteistyötä Solisevan ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Toimin ohjaajana Solisevan Lasten Yhteisöllinen Ryhmätoiminta-viikonlopuissa.  Tästä blogista pääset lukemaan omakohtaisia kokemuksiani kädentaitojen sekä luontotoiminnan ohjaamisesta LYR-viikonlopuilta.

Lisätietoa toiminnasta:

- Pelastakaa Lapset ry:n sivut:

Lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta

- Soliseva:n blogi:

Lasten Yhteisöllinen Ryhmätoiminta kokemuksia  

Toinen  Solisevan Lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta-viikonloppumme piti sisällä monenmoista tekemistä.  

Ensimmäisenä iltana lapset kiersivät yksitellen heijastinpolun, jossa mm. Yhdellä rastilla pysähdyttiin kuuntelemaan luonnon ääniä, toisella haisteltiin, kolmannella kokeiltiin uskaltaako sammuttaa lamppunsa ja keskittyä siihen, kuinka nämä aistit tehostuvat, kun ei näe ympärillensä. 

Hiljaisen luonnon keskellä tehdyt harjoitteet ovat aina olleet lasten suosikkeja, etenkin pimeällä tehdyt. Muistoissani on lämpimästi vuosia sitten Vartionjohtajana toimiessani pidetyt retket...

18.11.2018

Moni minut tuntevista tietääkin, että olen jo vuosia haaveillut kouluttautuvani sosiaalialalle. Alan opintoja olenkin jo hieman suorittanut avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Silti vielä eivät ole väylät opintielle auenneet Toivottavasti vielä jonain päivänä tuokin väylä aukeaa.

Koen olevani onnekas saadessani tehdä työtä useampien alalla toimivien tahojen kanssa yhteistyössä. Tässä avaan hieman yhtä yheistyökuviotani Pelastakaa Lapset ry:n ja Soliseva:n kanssa. 

Parhaiten näitä lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta-viikonloppuja avaa Pelastakaa Lapset ry:n sivut:

Lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta

Aiheesta luettavissa myös Soliseva:n blogissa:

Lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta - kokemuksia

Soliseva lasten yhteisöllinen ryhmätoiminta on ammatillinen ja tavoitteellinen yksityinen sosiaalipalvelu, jota toteutetaan yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. 

Toiminnan perustana ovat lasten osallisuus, perhekeskeisyys, Green care sekä vuorovaikutus- ja tunnetaitojen harjoittelu luonto- ja eläinavustei...

17.11.2018

Visuveden koululaisille toteutin syksyn aikana askartelukerhon. Koululaisilta tuli paljon toiveita unisiepparien valmistamisesta. Otin haasteen vastaan, vaikka tiesinkin jo etukäteen sen olevan haaste koululaisten eri ikä- ja taitotasot. 

Ryhmässä oli kaikkiaan 13 koululaista eskareista kuudesluokkalaisiin. 

Metallikehikot olin valmistanut ryhmäläisille valmiiksi. Ryhmäläiset yllättivät ensimmäisillä kerroilla ripeydellään. 

Olin ajatellut koko kurssiin kuluvan kaikkien neljän kerran. Ennaimmäisen kerran jälkeen tajusin, että ainakin viimeiselle kerralle tarvitsee keksiä jotain lisää. 

Jokainen valmisti haluamallaan värillä oman unisiepparinsa. Unisiepparin verkon punominen oli haasteellista kaikille ryhmäläisille. Tästä huolimatta saatiin valmiiksi upeita ja persoonallisia unisieppareita. 

Kolmannella kerralla lähes kaikki saivat unisiepparinsa valmiiksi. 

Olin juuri saanut eräältä kollegaltani heijastavaa tarraa. Leikkasimme kuvioleikkurilla tarrasta kuvioita, jotka liimattiin vastakkain....

15.10.2018

Keväällä 2018 pidin nokipainanta-kurssin Pirkan Opistolla aikuisille. Kurssilla valmistimme itse noen, jolla painoimme kuvia kankaalle. Nokipainannan etu on se, että sitä ei tarvitse kiinnityssilittää. Painojälki on aina mustaa/harmaata, värin vahvuuteen voi hieman vaikuttaa.

Osa kurssilaisista valmisti jopa leimasimensa itse. Nokipainantaa teimme pääasiassa erilaisilla leimasimilla sekä sabluunoilla. Parhaimmiksi totesimme silikoniset sekä puiset leimasimet. Sabluunoiden kanssa täytyy olla varovainen, sillä sillä tehdessä herkästi suttaa.

Nokipainanta soveltuu tehtäväksi niin kankaalle kuin paperillekin. Tekniikkana tämä ei ole kovin yleisesti tunnettu, vaikka onkin vanhaa tekniikkaa. Itse pidän nokipainannasta värin edullisuuden vuoksi. Vaadittavat materiaalit noen tekemiseen löytyy lähes jokaisesta kodista.

Allaolevassa kuvassa näkyy hyvin värien voimakkuuden vaihteluita hyväksikäyttäen tehty elävyys painojälkeen.

13.10.2018

Monikkoperheet ovat lähellä sydäntäni ihan jo siksikin, että neljästä lapsestani kaksi nuorinta ovat kaksoset. Tämän vuoksi olen ollut mukana paikallisen monikkoperheyhdistyksen toiminnassa. Tuon myötä sain kuulla hankkeesta, joka poiki yritykselleni upean yhteistyökuvion.

Lasten Kesä ry:n Leiritoiminta perheitä tukemassa-hanke.

Toimin osalla hankkeen leireillä ns. asiantuntijana ja vertaisohjaajana. Menen leireille piipahtamaan yhtenä päivänä. Leirillä pidän ensin perheille kädentaitopajan vaihtuvilla teemoilla. Tässä kädentaitopajassa on mukana niin aikuiset kuin lapset tekemässä yhdessä.

Kurssin jälkeen leirin ohjaajat vievät lapset välipalalle ja lasten omiin ohjelmiin. Minä jään vanhempien kanssa kahvittelemaan eri tilaan, viettämään rauhallista hengähdystaukoa ja samalla toimin vertaisvanhempana keskustellen vanhempien kanssa vanhemmuuden haasteista, iloista sekä arjessa jaksamisesta.

Vanhemmilta on tullut ilahduttavaa palautetta siitä, että sama ihminen, joka pitää kädentaitopajan,...

11.10.2018

Pirkan Opistolla pitämäni kaislakurssi kesti kaikkinensa kolmen viikon ajan. Kahden viimeisen viikon aikana annoin kurssilaisille mahdollisuuden edetä oman mieltymyksen mukaan. 

Ne, joilla oli jäänyt Palmikointitekniikalla tehty työ kesken, olivat jatkaneet työnsä valmiiksi ja toivat töitään näytille. Upeita ja ainutlaatuisia töitä. 

Jotkut kokeilivat myös nelisäikeistä palmikointia.

Palmikointitekniikoiden lisäksi kurssin aikana opeteltiin taittelutekniikka. Taittelutekniikkalla valmistui kukkasia, kransseja ja monenlaista muuta tuotosta. Taittelutekniikan totesimmekin olevan tekniikkana sellainen, että siitä ei välttämättä tulekaan sitä, mitä aluksi ajattelisi. Tässä tekniikassa kaisla näyttää, mitä siitä haluaa tulla. 

Alla esimerkki työstä, joka lähti ajatuksella että kranssi tehdään. Tämä työ miellytti omaa silmää yllätyksellisyydellään, tässä on jotain mystisen kaunista. 

Eivätkä kaislanpunonnan tekniikat kurssilla vielä tähänkään päättyneet. Pääsimme myös oman lempitekniikkani pariin...

Please reload

© Paula Saarela

Ideoista Todeksi

Y-tunnus 2267367-9

ideoistatodeksi @ gmail.com

040 219 1514

Pajuskyläntie 765, Visuvesi, Ruovesi