top of page

Parhaat hetket leirivastaavana

Allaoleva tekstini on julkaistu alunperin Parasta Lapsille ry:n blogissa: https://parastalapsille.fi/ajankohtaista/blogi/parhaat-hetket-leirivastaavanaParhaat hetket leireillä leirivastaavana:

  • Kun väsynyt perheenäiti purskahtaa itkemään onnesta vain, koska olen nähnyt hänen väsymyksensä suorittavan, hyvänä äitinä on pakko jaksaa -kuoren alta. Saan tarjota tälle yksinhuoltajana urheasti puurtavalle äidille hetken omaa aikaa.

  • Kun seuraavissa viikonlopuissa sama äiti saattaa uskaltaa jo pyytää hetken omaa aikaa ennen paluuta yksinhuoltajan arkeen. Sanoo, että tällä jaksaa seuraavaan leiriin saakka paremmin. Itsekin äitinä ymmärrän tätä tunnetta paremmin kuin hyvin. Tiedän, että tällä pienellä hetkellä omaa aikaa voi olla suuri merkitys yksinhuoltajaperheen arkeen ja hyvinvointiin.

  • Kun näet perheiden ystävystyvän keskenään ja vaihtavan yhteystietoja, jotta voivat jatkaa yhteydenpitoa leirien jälkeenkin. Kun perheet palaavat leirille ja ovat iloisia jälleennäkemisestä ja siitä mitä kaikkea leirit ovat heille antaneet.

  • Kun alkuun arka nuori rohkaistuu leirien edetessä, alkaa luottaa ja avautuu kuorestansa. Nuori, joka vältteli katsekontaktia ja kosketusta, katsoo suoraan silmiin ja hymyilee. Saat jopa kuulla tämän nuoren sanovan, että ei haluaisi leirin päättyvän ja antavan lämpimän halauksen. Tiedät, että jää on murrettu ja suuri luottamus ohjaajan ja nuoren välille luotu.

  • Kun oma tiimi toimii yhtenäisesti toisiaan tukien ja kannustaen. Kun työn lomassa on myös paljon iloa ja naurua. Kun alkuun arka ohjaaja astuu oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja ylittää itsensä onnistuneesti.

  • Kun tiimi ymmärtää toisiaan jopa sanattomista viesteistä. Hyvä tiimin yhteishenki on paras onnistuminen tiimille.


Leireissä on paljon timanttihetkiä.


Nämä ovat niitä hetkiä, jotka ovat saaneet minut tekemään töitä leirivastaavana vuodesta toiseen. Kun tiedät, että työlläsi on suuri merkitys muiden ihmisten elämässä. Se, että näillä pienillä hetkillä voit antaa jotain unohtumattomia kokemuksia leiriläisille.


Minulle riittää, että tuon edes jotain pientä iloa nuorille ja perheille. Näiden hetkien avulla minulle välittyy viesti, että olen tehnyt jotain oikein ja jaksan tehdä tätä työtä päivästä toiseen. Jos voin tukea edes yhtä perhettä jaksamaan arjen hektisyydessä hetken pidemmälle, olen onnistunut työssäni. Tämä on minulle sydämen asia.


Kiitos siis teille kaikille ihanille menneille ja tuleville leiriläisille sekä kaikille tiimiläisille, jotka olette olleet tai tulette olemaan kanssani leirejä toteuttamassa.

Kiitos, kun saan tehdä työtä, jota rakastan.
Seuraava teksti on julkaistu aikaisemmin Parasta Lapsille ry:n blogissa:


Vapaaehtoisten monet taidot

Leirivastaavan työssäni nautin siitä, kuinka monenlaista osaamista vapaaehtoisilla on.

  • Yksi on hyvä piirtämään. Kun tämä vapaaehtoinen istahtaa alas piirtämään, kerääntyy leiriläisiä ympärille piiriin piirtämään omia piirustuksiaan.

  • Toinen heittäytyy täysillä lasten tanssituokioihin tai roolileikkeihin mukaan ja saa aikaiseksi iloisia naurahduksia leiriläisissä.

  • Kolmas lukee iltasaduiksi itsekirjoittamiaan satuja ja intoutuu pitämään leiriläisille kirjoituspajaa.

  • Neljänneltä löytyy takataskusta leikkejä ja pelejä joka tilanteeseen.

Näitä esimerkkejä löytyy loputtomiin.

Jokaisella vapaaehtoisella on se oma vahvin osaamisensa, jonka hyödyntämistä leirimaailmassa on ilo katsella. Saan itsekin leirivastaavana uusia eväitä mukaan seuraaville leireille vietäväksi.


Se, että joku uskaltaa koettaa ylittää oman mukavuusrajansa ja kokeilla uutta. Parhaita ovat lausahdukset: "ei se ollutkaan niin kamalaa!" ja "voin kokeilla seuraavallakin kerralla jonkin tuokion ohjaamista."

Koen olevani onnekas, kun saan tehdä näin monipuolista työtä ja toteuttaa leirejä upeiden vapaaehtoisten kanssa. Parhaimmillaan leirin ohjaajatiimistä muodostuu tiivis kaveriporukka, jonka kanssa pidetään yhteyttä vielä leirin jälkeenkin.


Comments


bottom of page