top of page

Kaislanpunontakurssi Pirkkalassa 25.-26.9. ja 2.-3.10.2018

Pirkan Opistolla pitämäni kaislakurssi kesti kaikkinensa kolmen viikon ajan. Kahden viimeisen viikon aikana annoin kurssilaisille mahdollisuuden edetä oman mieltymyksen mukaan. 

Ne, joilla oli jäänyt Palmikointitekniikalla tehty työ kesken, olivat jatkaneet työnsä valmiiksi ja toivat töitään näytille. Upeita ja ainutlaatuisia töitä. 

Jotkut kokeilivat myös nelisäikeistä palmikointia.

Palmikointitekniikoiden lisäksi kurssin aikana opeteltiin taittelutekniikka. Taittelutekniikkalla valmistui kukkasia, kransseja ja monenlaista muuta tuotosta. Taittelutekniikan totesimmekin olevan tekniikkana sellainen, että siitä ei välttämättä tulekaan sitä, mitä aluksi ajattelisi. Tässä tekniikassa kaisla näyttää, mitä siitä haluaa tulla. 

Alla esimerkki työstä, joka lähti ajatuksella että kranssi tehdään. Tämä työ miellytti omaa silmää yllätyksellisyydellään, tässä on jotain mystisen kaunista. 

Eivätkä kaislanpunonnan tekniikat kurssilla vielä tähänkään päättyneet. Pääsimme myös oman lempitekniikkani pariin eli vuorossa oli ristipunonta. 

Ristipunonnalla valmistui erilaisia rasioita, osa oli tehty kokonaan ristipunontatekniikalla. Osassa kaislanpunonta töissä teimme palttina-aloituksen. 

Alla upea kaislasta punottu piirakkavuokaan sopivaksi tehty tarjoilualusta palttinapohjallla. 

Osaa rasioista koristeltiin kaislarusetein tai kaislakiekko-ruusuin. 

Osassa kaislanpunonta töitä käytettiin hyödyksi myös kaisloista löytyviä eri sävyjä. Valitettavasti nämä värit hieman haalistuvat työn kuivuttua, mutta silti väriefektit jäävät hieman näkymään. Alla olevasta kuvasta näkyy hyvin palttina-aloituksella tehty rasian pohja ja nuo värien vaikutus. 

Kaislanpunontakurssin aikana valmistui ristipunontatekniikalla myös yksi lampunvarjostin. 

Kaislaa ei mene hukkaan, kun ne käytetään loppuun saakka. Pienimmistä pätkistä pyöriteltiin kaislakiekkoja. Kiekoista voi valmistaa niin pannunalusia kuin korujakin. 

Pirkan Opiston kaislakurssilaisia oli ilo opettaa. Vaikka aiempaa punontatöiden kokemusta ei ollut ennalta kuin muutamilla kurssilaisilla, kaikki oppivat tekniikat hyvin. 

Kursseilla nautin siitä, että saan antaa kurssilaisille vapauden toteuttaa omia ideoitaan ja omaa luovuuttaan. Tämä kuuden kerran kurssi näytti juurikin sen, mitä kurssi antaa parhaimmillaan. Perustekniikoillakin saadaan aikaiseksi monenlaista lopputulosta. 

bottom of page