top of page

Kaislanpunontakurssi Pirkkalassa 18.-19.9.2018

Pirkan Opiston kaislanpunonnan alkeiskurssin ensimmäisinä päivinä opettelimme kaislanpunonnasta käytettävän palmikointitekniikan. Palmikointitekniikan avulla kurssilaiset oppivat kuinka kaislatyötä jatketaan. 

Kaislanpunonnasta kaislan jatkaminen on tärkein osa kaislanpunontaa. Samalla kävimme läpi kaislan keräämisen ja sitkistämisen punontakuntoiseksi kaislanpunontaa varten. 

Tälläkin kurssilla, kuten kaikilla aikaisemmillakin kursseilla ja muuallakin ihmisillä on aivan eri kasvi mielessä, kun puhutaan kaislasta. Kaislanpunonnassa käytetään järvikaislaa (tai merikaislaa), mutta monet luulevat virheellisesti järviruokoa kaislaksi. Arkikielessä, kun usein puhutaan kaislikoista, vaikka kyseessä on järviruokoa kasvava alue. 

Palmikointitekniikan itse palmikointi on helppoa, mutta tämän jälkeen koittaa se vaativampi osuus. Kaislanpunonnassa valmistetun kaislapalmikon ompelu, yrittäen saada ommeltua niin, että ompelujäljet eivät jäisi näkyviin. 

Nopeimmat kurssilaiset saivat palmikoidun pannunalusensa tai kipponsa valmiiksi toisen kurssipäivän alkaessa (osa oli jatkanut kotona ompelemista). 

Toisena kurssipäivänä osa opetteli kaislanpunonnan taittelutekniikan saloja ja saivatkin todella upeita aikaansaannoksia tehtyä. 

Muutama kurssilainen opetteli taittelutekniikan sijasta kaislanpunonnan ristipunontatekniikkaa palttina-aloituksella tehden neliskanttisen rasian. 

Kaikki tässä julkaisussa olevat kuvat, ovat taitavien kurssilaisteni käsialaa. Upeita, eikö? 

Innolla odotan tulevia kahta viikkoa ja kaislanpunonnan kurssin jatkumista tämän ryhmän kanssa. On mahtavaa nähdä kurssilaisten innostus uudesta tekniikasta. Haluan kursseillani mahdollistaa kurssilaisten oman luovuuden käytön. Tälle luovuutta pursuavalle ryhmälle annoin tehtäväksi miettiä, minkälaisia tuotteita haluavat tulevina kurssipäivinä valmistaa. Mielenkiinnolla odotan, mitä tuleva tiistai tuo tullessaan. Luovien ryhmien kanssa myös ohjaajan oma luovuus pääsee valloilleen ja saan uusia ideoita. 

Kurssien pitäminen on se, mitä teen koko sydämestäni ja toivon tämän välittyvän kurssilaisilleni. 

bottom of page